Her kan du leie elbil

Her kan du leie elbil

I takt med at nordmenn blir mer miljøbevisste øker også etterspørselen etter leie-elbiler. Selv om det er mulig å bestille en batteridrevet leiebil flere steder i Norge, er det liten tvil om at elektrifiseringen av leiebilparken er helt i startgropen. I utlandet er tilbudet enda mindre.

Sixt og Avis i spissen

Det finnes et tilbud til dem som ønsker å leie elbil i Norge. Sixt og Avis er blant de første bilutleiefirmaene som har inkludert elektriske kjøretøy i utleiestallene sine. Det betyr allikevel ikke at markedet er godt forsynt.

Når dette skrives må du kontakte Sixt på telefon for å spørre om det lar seg gjøre å leie en Tesla eller en BMW i3. Hos Avis dukker Nissan Leaf opp som et alternativ når du gjør et leiebilsøk. Du får allikevel ikke vite om det lar seg gjøre å leie den før du har utført en reservasjon.

Hertz har sitt “Green Collection” program hvor både Nissan Leaf og Peugeot iOn inngår. Men det er ikke sikkert at disse modellene er tilgjengelige der du ønsker å leie dem. Budget og Europcar har så smått begynt å innlemme el-modeller i tilbudene sine.

Det vil nok enda ta tid før du kan hake av for «Elbil» når du søker etter en bil å leie i de ulike selskapenes bestillingsskjemaer.

For spesielt interesserte

leie elbilDet står ikke spesielt bra til med de utenlandske el-leiebilmulighetene. En viktig årsak er nok at norske myndigheter har gått lenger enn de fleste med å få bilistene til å kjøre elektrisk. Elbiler tar trolig større plass i den norske bevisstheten sammenlignet med situasjonen i resten av verden. Etterspørselen etter alternativer til diesel og bensin er ikke stor nok i utlandet til at leiebilfirmaene har tatt det elektriske steget fullt ut. Legg til at utbyggingen av ladestasjoner i mange land ligger langt etter Norge og Sverige.

Det finnes allikevel lysglimt for elbilentusiaster på utenlandsreise. I Sverige og Danmark for eksempel, kan du leie både Tesla, Nissan Leaf og BMW i3 fra Avis, Hertz og Sixt. I USA har selskaper som Alamo og Enterprise startet med å tilby elbiler, selv om utvalget langt ifra er så stort at alle som ønsker det kan få.

I mange europeiske land er det først og fremst lokale utleiefirmaer som står for den største andelen av elektriske leietilbud. Flere av disse er rene nisjeselskaper som kun har elbiler i stallen. Tilbudene finnes, men du må trolig lete en stund for å finne dem.

Rekkeviddeangst

Elbilenes rekkevidde er fortsatt den største hemskoen for både eiere og dem som leier dem. Selv om batterikapasitet og rekkevidde har økt de siste årene er det mange som fortsatt sverger til fossilt drivstoff når de skal leie bil. Besøker du Ladestasjoner.no ser du at rekkeviddeangsten er litt overdrevet. Spesielt i Norge og Sverige er utbyggingen av ladepunkter kommet svært langt. Her skal du gjøre en god del galt for å kjøre bilen tom for strøm.

Tesla har en karttjeneste som viser hvor i verden deres superladere finnes. Et raskt blikk på kartene for både Europa og USA viser at utbredelsen av kontaktpunkter er i ferd med å ta seg opp markant på begge sider av dammen.